Mensendieck

Praktijkinformatie

De oefentherapeut Mensendieck is een allround bewegingscoach die de cliënt traint in het toepassen van de beste manier van bewegen bij dagelijks voorkomende activiteiten/werkzaamheden. Klachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen, eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Door oefentherapie Mensendieck leer je zelf de klachten te verhelpen en te voorkomen.

Openingstijden

Dinsdag 13:00 – 17:30
Donderdag 13:00 – 17:30

Contactgegevens

Mensendieckpraktijk in Mariahoek 

De ingang bevindt zich aan de zijkant van het gezondheidscentrum.

Nicolaas Beetsstraat 2A,
3511HE, Utrecht.

Praktijknummer: 06 – 28 39 37 67

E-mail: jplasman@mensendieckutrecht.eu

Locatie

Wat is mensendieck?

De oefentherapeut Mensendieck is een allround bewegingscoach die de cliënt traint in het toepassen van de beste manier van bewegen bij dagelijks voorkomende activiteiten/werkzaamheden. Klachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen, eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Door oefentherapie Mensendieck leer je zelf de klachten te verhelpen en te voorkomen.

Waarom mensendieck?

Het verlicht de pijn.

De eerste twee stappen in de behandeling oefentherapie Mensendieck zijn een intakegesprek en een onderzoek. De oefentherapeut gaat na waar de klachten vandaan komen. Wat zijn je dagelijkse bezigheden? Welke beweging of houding veroorzaakt pijn? Samen kijk je via spiegels naar je houding en beweging(en).

De oefentherapeut Mensendieck geeft hierbij inzicht in de relatie tussen de manier waarop je beweegt en je klachten. De volgende stap is oefenen. Door middel van oefeningen word je je bewust van je houding en jouw manier van bewegen en leer je hierin verbeteringen aan te brengen. Daarnaast krijg je oefeningen om de pijn te verminderen, te ontspannen en om bepaalde spieren te versterken. Deze oefeningen zijn toegespitst op jouw persoonlijke (werk)situatie.

 

Het voorkomt terugkerende klachten.

De kracht van oefentherapie Mensendieck is dat je herhaling van klachten leert voorkomen. Oefeningen, die je ook thuis doet, zorgen ervoor dat je je lichaam leert kennen en begrijpen en dat jouw houding verbetert. Uiteindelijk ben je steeds beter in staat om zelf te zien, te voelen en te oordelen of jouw houding en bewegingen juist zijn. Je vervalt niet in oude gewoonten en wordt als het ware je eigen therapeut. Kortom: je past het geleerde toe in het dagelijks leven en dit voorkomt dat klachten terugkeren.

Voor wie?

Iedereen met klachten aan het bewegingsapparaat kan baat hebben bij oefentherapie Mensendieck. Pijn of stijfheid in spieren, gewrichten of banden hebben soms (nog) geen duidelijke oorzaak. Toch zijn deze klachten door een goede houding en beweging positief te beïnvloeden. Door je lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken en in de gaten te houden wat je lichaam aan kan, kunnen de klachten sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Indicaties om bij ons langs te komen zijn:

 • Nek-, schouder, en/of hoofdpijnklachten
 • Rug-, heup-, knie- en/of voetklachten
 • Arbeidsrelevante klachten en beroepsklachten zoals KANS (RSI)
 • Houding- en bewegingsafwijkingen
 • Ademhalingsklachten, bijv. bij COPD en hyperventilatie
 • Neurologische aandoeningen zoals hernia, ischias en uitstralende zenuwpijnen, cervicaal syndroom/brachialgie, de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), whiplash
 • Orthopedische aandoeningen zoals artrose, osteoporose, de ziekte van Scheuermann, scoliose, thoracic outlet syndroom (TOS)
 • Reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie
 • Achterstand in motorische ontwikkeling bij kinderen
 • Revalidatie, zowel pre- als postoperatief, of na b.v. een ongeluk of een herseninfarct/hersenbloeding
 • Bekkenklachten, waaronder bekkeninstabiliteit en incontinentie

Ook kunnen we je leren omgaan met beperkingen als gevolg van een (aangeboren) aandoening. Vaak is hier niets aan te doen maar kun je ermee leren leven en verergering van klachten leren voorkomen.

Preventie

We behandelen ook mensen met een verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Door bewust om te gaan met houding en beweging kunnen klachten worden voorkomen. Preventie kan interessant zijn voor:

 • Zwangeren
 • Opgroeiende kinderen met houdingsproblemen.
 • Ouderen met bijvoorbeeld diabetes of osteoporose (ook valpreventie)
 • Volwassenen met zwaar fysieke arbeid of veel repeterend werk (b.v. bouwvakkers, musici, chauffeurs, verpleegkundigen, kappers en beeldschermwerkers – zie ook bedrijfsoefentherapie)

Slechte houding is ook een reden om langs te komen: een goede houding geeft meer zelfvertrouwen en zorgt dat klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Musici

Een oefentherapeut Mensendieck gespecialiseerd in de behandeling van musici maakt u bewust van uw houding en manier van spelen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Uw oefentherapeut begeleidt en traint u in het aannemen van een gezondere houding en manier van spelen. Zo leert u verkeerde (speel-) gewoontes te herkennen en doorbreken. En dat klinkt door in de muziek die u maakt.

Persoonlijke begeleiding

Onder begeleiding van uw oefentherapeut werkt u aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefeningen worden afgestemd op uw individuele situatie en zo nodig krijgt u adviezen over de ergonomie van uw instrument (banden, steunen, kinhouders). In de behandeling is vanzelfsprekend ruim aandacht voor uw manier van studeren, waaronder de indeling van de studietijd, de warming up en de cooling down, de ademhaling en het omgaan met stress.

Lezingen of workshops

Desgewenst verzorg ik ook workshops en lezingen, bijvoorbeeld voor orkesten, voor docenten en leerlingen van muziekscholen en conservatoria of voor muziekverenigingen.

Team

Jeanine Plasman

Heeft u een vraag? Vul dan het formulier in. We nemen contact met u op.

  Uw naam (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Uw bericht