In Huisartsen

Het succes van Stoptober

Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak en de ondersteuning, waar je ook bent en wanneer je maar wilt.

Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch weten we uit ervaring dat het kan. Zelfs als je heel veel rookt. Of al heel lang rookt. De afgelopen jaren hebben meer dan 275.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt. Hoe dat kan? Kort gezegd: door het samen te doen.

De afgelopen jaren hebben geleerd dat die positieve aanpak, de steun via de app én van andere stoppers het verschil maken. Je staat er nooit alleen voor. Bovendien zijn 28 dagen goed te overzien. En wist je dat je na die 28 dagen vijf keer meer kans hebt om blijvend te stoppen? Dat verklaart het succes van Stoptober. Doe ook mee!

Waarom 28 dagen?

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.

Veruit de meeste deelnemers (92%) hebben Stoptober positief beoordeeld, blijkt uit onze enquête (2016). De app, steun via Facebook en andere social media en de berichten per e-mail hebben daarbij enorm geholpen, geven de stoppers aan. Ongeveer tweederde van alle deelnemers heeft het 28 dagen volgehouden. En elke dag niet roken telt!

Stoptober werkt

Uit onderzoek van het AMC is gebleken dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt.

 

Hogere slagingskans met Stoptober

Dit percentage is vijf keer zo hoog als een ‘gewone’ stoppoging , zo laat het onderzoek uit 2016 van de afdeling sociale geneeskunde van het AMC zien.

Zelfvertrouwen groeit

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers grote steun ervaren door de hulp vanuit Stoptober en door andere stoppers. Dankzij Stoptober neemt het zelfvertrouwen toe dat stoppen met roken lukt. De belangrijkste redenen die deelnemers geven waarom Stoptober voor hen werkt: de Stoptober-app (38%), samen stoppen (37%), steun (38%) en tijdsaanduiding (30%).

Nieuw nationaal stopmoment

Google toont aan dat het aantal zoekopdrachten naar stoppen met roken in oktober het niveau van 1 januari heeft bereikt. Stoptober is dus een nieuw belangrijk nationaal stopmoment geworden, naast 1 januari.

Deelname Stoptober heeft positief effect op stoppen met roken

De studie van het AMC biedt het bewijs dat deelname aan Stoptober een belangrijk gunstig effect heeft op stoppen met roken. Het positieve effect op het zelfvertrouwen van rokers en niet-roker steunt hen ook op langere termijn in het stopproces.

Recent Posts

Leave a Comment